Logika reke, pruge i otpada

Logika reke, pruge i otpada, Beopolis 2002.

Logika reke, pruge i otpada, Beopolis 2002.

Logika reke, pruge i otpada je prva knjiga Daniela Kovača. Ušla je u uži izbor za NIN-ovu nagradu 2002. godine. Delovi iz knjige su objavljeni u Beogradskom Književnom Časopisu (br. 1, zima 2005.) i u zborniku Revija malih književnosti – Srbija (Udruga za promicanje kultura “Kulturtreger”, Zagreb, 2009.)

* * *

Odlomak:

“Ipak, ako ih pratimo samo malo, videćemo da su krenuli prema tramvajskim šupama i parkiću. I tu, na samom ulazu u tramvajske šupe, kraj ograde malog parka, oni zastaju na trenutak, gledaju oko sebe, a onda se, jedan po jedan, penju na staru tramvajsku skelu.

To je jedna drvena tvorevina na točkovima, zaustavljena na slepom koloseku tramvajskih šina. Visoka je kao dva čoveka, osvetljena je blago, taman koliko i treba, obližnjom svetiljkom sa bandere. Gore, sa platforme, iz jedne naročite perpektive, iz ugla ptice ili aviona dvokrilca koji nisko leti, vide se park, ulica, nepokretni tramvaji u garažama, gomile peska i uglja, dimnjaci. Skela je prijatna. U sebi krije neku slobodu i čaroliju koja promeni stvarnost, pa svet izgleda drugačije, lakše, kao da je sve moguće.

Svi su se smestili. Udobno je. Razgovor se smiruje, ali ne jenjava. Ne, nema nikakve tajne. Ništa tu nije misteriozno, ni slučajno. Otkriveno je i poznato. Sada je prilika da vidimo kakvi to karakteri sede noću na tramvajskoj skeli?”

* * *

O knjizi:

“Ako bismo pokušali pronaći aksiom ovog neobičnog logičkog sistema, jedan susret sa delom bio bi više nego nedovoljan. Niz različitih podvojenosti i problematizovanje fenomena, istovremeno jako udaljenih i svakidašnjih, otvara mnogo pitanja, ali daje još više odgovora. Od naših afiniteta zavisi za kakva rešenja nejednačine ćemo se odlučiti jer slojevitost ovog dela počiva upravo na nepobrojivim interpretacijama.”

Marija Medenica, Znak

“Kovačeva narativna gradologija nalazi zamenu za pripovedanje u onom što je opis ili popis stvari i pojava. U takvoj vizuri slika se ustrojava montažom. Kolažni zbir tih slika tvori narativno skladište. Izgled je tog skladišta, kao i lice sveta koje skladište odslikava, po svemu mnogolik. Takva slika nalazi svoj izraz u narativnoj disperziji Kovačeve priče. Ona u sebi sabira različite slojeve. Realni svet i fantazmagorija, alogizam i apsurd, hiperbola i groteska, parodija i pastiš podaruju toj neobičnoj slici sveta naročitu izražajnost. Takav ukrštaj čini osobenim i prepoznatljivim Kovačev rukopis, otvarajući mu pouzdan put u srpsku prozu.”

Petar Pijanović, NIN

“Iako skromna po obimu, žanrovski ambivalentna i u celini neujednačena, “Logika reke, pruge i otpada” Daniela Kovača maštovit je i originalan eksperiment napisan u postmodernističkom maniru. Pripovedanje u ovom “romanu bez romana”, bez fabule i jasnije uobličenih karaktera, zasniva se na gotovo neprekidnom opisivanju jedne beogradske ulice i parka kojim se ona završava, kao i na kataloškom popisivanju predmeta i pojava koje pripovedač u ovom ambijentu opaža. Suprotno onome što bi se moglo očekivati, ovi opisi ne deluju monotono i zamorno, zahvaljujući tehnici pastiša, parodije i burleske, Kovaču polazi za rukom da čitaoca angažuje u duhovitoj i nepretencioznoj intertekstualnoj igri.”

Adrijana Marčetić, NIN

“Kovačeva Logika reke, pruge i otpada u znaku je zavitlavanja s kultom apsurda (kako povremenom bezazlenošću dečijeg pogleda na okolni svet i pojave, tako i naizmeničnom iščašenošću i normalnošću vlastitih reakcija na ljude i stvari. Tu su, zatim, razgovori statua koje se čude promenama u svetu oko sebe, kao i rasprodaje na kojima se u prozirnom reklamerstvu ogleda idiotizam potrošačkog društva: “Ako uzmete ovaj kišobran, dobićete i kišu uz njega…” Ukratko, svojom beskrajnom duhovitošću pisac nam stalno nešto podvaljuje da bismo na kraju shvatili koliko je to zabavnije nego da kuka, da se zgraža, da nam se divi ili da očekuje da ostanemo zadivljeni.”

Svetozar Koljević, NIN

Advertisements
This entry was posted in Knjige. Bookmark the permalink.

1 Response to Logika reke, pruge i otpada

  1. Pingback: Logika reke, pruge i otpada, izdanje 2016 | Daniel Kovač

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s