Carstvo

carstvo, beopolis, 2006.

Carstvo, Beopolis, 2007.

Carstvo je druga knjiga Daniela Kovača objavljana za Beopolis 2007. godine.  Delovi iz knjige su objavljeni u zborniku Revija malih književnosti – Srbija (Udruga za promicanje kultura “Kulturtreger”, Zagreb, 2009.)

Knjiga počinje posvetom: “Svim putnicima, skitnicama i probisvetima.”

* * *

Odlomak:
“Zatvorio je vrata svog kupea. Ovaj put bio je sam i nije želeo da ima saputnika. Opružio se na ležaju i gledao kroz prozor. Mrak. Tek poneka slabašna svetiljka na udaljenom salašu. Jeza nepoznatog. Takav osećaj mu je bio veoma dobro poznat. I potreban. Niko ga nije terao na ovaj put. Kao i uvek, nije nalazio bogzna kakvo dobro opravdanje za ovakve pustolovine, ali su se one svejedno događale. Udaljavao se od svog kreveta i udobnosti koju mu je pružao velikom brzinom.

Dobro se proteglio na ležaju. Odeća je bila potpuno prilagođena putovanju. Teške i stare cokule su bile najbolji prijatelj. Solidne, ali ne i atraktivne pantalone. Košulja. Jakna puna džepova. Na krevetu iznad je vreća za putovanje, natrpana, sa uvek pomalo suviše besmislenih predmeta. Pored nje je šešir. Crn, seoski, ofucan sa zgužvanim, nepravilnim obodom.

Ipak, osećao je zadovoljstvo. Svaki put pri ovakvim putovanjima, njegov organizam bi živnuo. Bio je prisutan i telom i duhom, sve je zavisilo samo od njega samog. Valjalo je ići naoštrenim čulima. Trzaj volje, detalj, umeo je ceo put da skrene u neočekivanom pravcu. Na jedan teško objašnjiv način, umeo je da se otvori za neobično i čak doživi čuda. Samo, čuda moraju na neki način da budu zaslužena i prizvana. On je ovim putovanjima žrtvovao svoju udobnost, spokoj i sigurnost da bi se poigrao sa događajima i prekrojio ih na neočekivan način. Umeo je to da radi. Već je stekao i potrebno iskustvo i sigurnost, mada u ovom poslu nije bilo nikakvih garancija.

Nekada, sada se čini odavno, učio je strani jezik i zvao se Bob. Pomisao na to mu je nanela osmeh na lice, iako je prošlo mnogo godina. Od tada je proteklo sasvim dovoljno vremena da smisli novo ime. Želeo je neobično ime koje bi lomilo jezik, ali i ime koje bi odgovaralo njegovim zemljama i pređenim kilometrima. Došlo je vreme kada je shvatio da može samog sebe da nazove kako god želi. Već neko vreme nosio je ime Daniel Danlikov.”

* * *

O knjizi:

“Za potpuno ocrtavanje poetičkog lika Kovačevog romana neizbežno je pomenuti parodično-fantastični sloj koji se u njemu nalazi. Tokom izleta i vožnje biciklom na Palićkom jezeru Danlikov susreće drevnog hunskog vladara i vojskovođu Atilu i kasnije nastavlja da se dopisuje sa njim putem elektronske pošte. Šest snova glavnog junaka, ispisanih na mađarskom i međusobno povezanih sadržajem, čine poetski sloj i štimung pripovedanja. (Poetski diskurs po sebi rastače i onemogućava konstituisanje pikarskog sveta, čija je osnovna karakteristika “presan” materijalistički doživljaj realnosti.) U pripovedanje o Danlikovljevim putovanjima i avanturama, pored mađarskog, Kovač unosi i reči ili cele rečenice na rumunskom, grčkom, bugarskom i ruskom. Engleski, koji je najzastupljeniji, sugeriše pre-vavilonsko jezičko jedinstvo savremenog sveta u “džanglinglišu”.”

Goran Lazičić, Plastelin

U Carstvu, pak, on svom heteronimu Danielu Danilkovu dodeljuje ulogu osvajača prostora mahom posrnulog, komunističkog, istočnoevropskog carstva. Beležići njegove pohode, on prati i njegove korenske, lične transformacije i mutacije.

Carstvo jeste zanimljiv i kod nas nesvakidašnji spoj bildungs-romana i bajkolikog putopisa. Ali, sve i uzimajući u obzir potpuno legitimno pravo autora da promeni rukopis, mora se priznati očito: predstavlja izvestan pad u odnosu na Logiku…; prevashodno zbog repetitivnosti, uvek nezahvalne tehnike prepričavanja i nedostatka opipljivijeg kohezivnog faktora među nekim od iznetih epizoda.

Bilo da se radi o nedovoljno brušenom radu, prokletstvu drugog dela ili usudu onih višestruko darovanih, Kovačev glas, uprkos manjkavostima Carstva, ostaje zanimljiv i disonantan u odnosu na ponudu i svakako vredan buduće pažnje.”

Zoran Janković, Popboks

“Primer pokušaja (ne)svesne spisateljske podvale u najnovijoj ovdašnjoj produkciji može se naći u knjizi Daniela Kovača Carstvo. Ono što nam se naizgled nudi povest je o “dogodovštinama” Daniela Danlikova, koja se otvara poglavljima o detinjstvu, nastavlja avanturama iz perioda devedesetih, a zaključuje razmišljanjima o smislu života, upakovanim u otužno-bljutavu parabolu o putovanju, prijateljstvu i prolaznosti.

Sećam se naslovne strane jednog od brojeva Vremena iz 1998. godine, na kojoj se prvi put javnosti otkrio nasmejani Vojislav Koštunica. Fotografija je prikazivala sadašnjeg premijera Srbije ozarena lica, sa automatskim oružjem u rukama. Povest o Danielu Danlikovu nosi sličnu poruku, mada je situacija obrnuta. Danlikov, koga pisac prikazuje tako da ga čitalac nikada ne bi povezao sa veštim rukovanjem vatrenim oružjem, naprosto počinje da uživa kad počne rafalno da rešeta metu. Filmski opis mogućeg ubistva drugog ljudskog bića, označenog bezličnim “neprijatelj” (str. 88) pomaže nam da konačno premostimo jaz između pripovedačke poze i prikazane stvarnosti, i da smestimo Danlikova tamo gde pripada – svakako ne među “velike dečake” iz Plavog čuperka Miroslava Antića.”

Vladimir Arsenić, Danas

* * *

Iako je objavljena kao jedna od Beopolisovih “Crnih knjiga” bez ikakvih fotografija ili vizuelnih dodataka (po želji autora), autor je prilikom pisanja knjige napravio ilustracije za svaki od tri dela knjige koje su ostale samo u prvobitnom prelomu knjige. Ispod je ilustracija za drugi deo knjige.

Carstvo, ilustracija

Carstvo, ilustracija za drugi deo knjige

Advertisements
This entry was posted in Knjige. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s