Lakrdijaško pripovedanje Zohara, čuvara djavolovog blaga u kome se pominju jedan Inženjer i niska mahom slabih karaktera, uključujući, avaj, i samog pripovedača (Uzvodni bluz)

Uzvodni bluz, Algoritam Media, 2009.

Uzvodni bluz (Lakrdijaško pripovedanje Zohara, čuvara djavolovog blaga u kome se pominju jedan Inženjer i niska mahom slabih karaktera, uključujući, avaj, i samog pripovedača), Algoritam Media, 2009.

Lakrdijaško pripovedanje Zohara, čuvara djavolovog blaga u kome se pominju jedan Inženjer i niska mahom slabih karaktera, uključujući, avaj, i samog pripovedača (ili Uzvodni bluz) je treća knjiga Daniela Kovača.  Knjiga je dobila nagradu čitalaca portala Popboks za najbolju beletristiku u 2009. godini.

* * *
Odlomak:

“Ajde onda, sedi tu i naruči mi jedno piće. Šta se buniš? Ovde možda to nije običaj, ali to me ne zanima. Razumeš? Pa, moram da popijem nešto da bi ti ispričao priču, al da znaš – svoje pare neću da trošim. Zato se spremi da mi platiš nekoliko tura, priča nije kratka, a jezik je potrebno podmazivati. I glavu, nego šta! Da mi brbljanje ne dosadi. Znam, znam, sigurno si čuo da Zohar ne zatvara usta. To su ti ovi moji šljakeri već ispričali. Uostalom, i moj otac je bio takav i šta ja tu mogu? To je skoro sve što mi je ostavio u nasledstvo, Bog da mu dušu prosti. Verglam, samo verglam. Ljudi vole priču, a za tebe ću da se setim i najsitnijih detalja ako ne budeš pravio gluposti. Inače, idi do đavola. Ja sigurno neću da te zaustavljam.”

* * *

O knjizi:

“Zanimljivo je do kojih psiholoških tančina i sitnica je Kovač stvarao Zohara. Budući da je roman pisan u prvom licu, jezik i leksika su toliko individualizovani i personalizovani da se, čitajući Zoharove iskaze, stvara utisak da ga čujemo kako priča dok sedimo sa njim za stolom u kafani.

Za razliku od prva dva Kovačeva romana, Uzvodni bluz je lišen magijskog i fantastičnog. Ovaj roman označava prekretnicu u smeru naratološki uspelog romana koji otkriva potpuno Kovača kao novog, ali dosledno kvalitetnog pisca. I mada koketira sa žanrovskim odrednicama iz avanturističkog, pustolovnog i krimi štiva, ovaj roman najbolje imenuje sam autor kada o njemu govori kao o lakrdijaškom pripovedanju.”

Danilo Lučić, Popboks

“Zatvarajući korice Uzvodnog bluza želimo još priče, poput dece pred spavanje koja ne žele da zaspe, već da nastave da sanjaju među rečima. Ono što nam Daniel Kovač nudi kad se probudimo, jeste gorko otrežnjenje da u stvarnosti moramo da se igramo veštije i prepredenije od onih koji nam rade o glavi, i da slobodu možemo ostvariti jedino ako smo spremni da napustimo i promenimo sopstveni život i počnemo iz početka, da budemo hrabri i ludi.”

Ivan Pravdić, Yellow Cab

“Prvi od njih dvojice, žigosan već svojim poreklom, sin vračare koja mu je dala ime Zohar – čuvar đavolovog blaga, zapravo celu priču pripoveda nepoznatom slušaocu u nekoj krčmi u severnoj Evropi, gde obojica rade na naftnim bušotinama. Pripovedanje je u maniru skaza, govornom stilu protkanom žargonizmima i stalnim obraćanjem sagovorniku, od kog se traže nove ture pića u zamenu za nastavak priče. Noćna ispovest neznancu priziva u sećanje čuveni roman Pad Albera Kamija, samo što u Uzvodnom bluzu nije reč o metafizičkom survavanju u „poslednji krug pakla“, već o padu u podzemni svet raznih sumnjivih likova, „bagre sa Dunava“, krijumčara i trgovaca belim robljem, iako je ozbiljnost situacije značajno umanjena Zoharovim lakrdijaškim i izrazito nepouzdanim pripovedanjem.”

Tijana Spasić, Danas

* * *

Roman je pre zvaničnog izdanja odštampan u nekoliko unikatnih primeraka sa originalnim nazivom – Lakrdijaško pripovedanje Zohara, čuvara djavolovog blaga u kome se pominju jedan Inženjer i niska mahom slabih karaktera, uključujući, avaj, i samog pripovedača. Za potrebe omota autor je napravio sledeću ilustraciju:

Zohar, čuvar đavolovog blaga

Zohar, čuvar đavolovog blaga

Advertisements
This entry was posted in Knjige. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s