Smaknuće kruga (autopoetika)

Nakon nekoliko napisanih knjiga (proznih), desetina pesama (sa pevanjem ili na papiru) i stotinak pejnt crteža (naivnih), počeo sam da uviđam neka pravila, osobenosti, koje su vezane za rezultate takvog rada. Iako nabrojane stvari spadaju u ono što se uobičajeno svodi pod naziv „kreativnost“ što se vezuje za zadovoljstvo pri stvaranju, za mene su sve to plodovi truda, učenja i, kao takvi, konzumiraju dragoceno vreme i fokus. Da budem sasvim iskren, poneki su tolika gnjavaža da ih napraviš da se čudim otkud mi volje za to. Svejedno, to je ono sa čim baratam, materijal za ovu introspekciju.

Dakle, postepeno sam postao svestan sledećih činjenica:

1. Pesme koje pišem su narativne. Samo priča, priča, usta ne zatvaram, retki refreni, umesto pevanja recitovanje, potpuna logoreja.

2. Crteži su uglavnom poetični. Doživljavam ih kao šarene pesme. Nekad baš nežne, nekad kao da su šmirgla ili ofrlje odvaljene stene.

3. Knjige doživljavam vizuelno. Skoro kao skulpture. U njima se tek mukom pomaljaju događaji, pa i likovi. Knjige su skulpture, prostor.

Ako bi smo na spoljni obod jednog zamišljenog kruga stavili vizuelno, literarno i poetsko, uobičajeno bi bilo da tim pojmovima odgovaraju crtanje, pisanje proze i pisanje pesama, respektivno. Kod mene, kao da je taj krug pomeren, pa se uparuju: vizuelno/pisanje proze, literarno/pisanje poezije i poetsko/crtanje. Dešava mi se smaknuće kruga, baš kako je nacrtano u priloženom crtežu.

Dakle, navedeno zapažanje ne mora nužno da bude ni dobro ni loše. Prosto, osvestivši da se to dešava, mogu eventualno da korigujem i kontrolišem odnos prema radovima, ali i da pozajmim jedan od ključeva za njihovo iščitavanje.

Advertisements
This entry was posted in Crteži, Jesenji Orkestar, Knjige. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s