Klara i leksikon minimalnog života

Klara i leksikon minimalnog života

Klara i leksikon minimalnog života, Kontrast izdavaštvo, 2014.

Klara i leksikon minimalnog života je četvrta knjiga Daniela Kovača objavljena za Kontrast izdavaštvo 2014. godine.

Knjiga počinje posvetom: “Zdravom razumu.”

* * *

Odlomak:

Klara zaneseno čita tri knjige odjednom. Sve lista i proverava tekst, pa zapisuje u svoju svesku.

Razrešenje našeg slučaja se nalazi negde između melodije Skipa Džejmsa i brundanja motokultivatora. Teške su to krajnosti. Zamisli situaciju da je Šekspir odlučio da piše za fanzin postpank feminista, ali, eh, da je Šekspir mogao da bude toliko ozbiljan. Dodaj tome koga god želiš i štagod misliš. Čitao si – dodaj, slušao si – dodaj, to ti sređujem misli. Može, može pomalo, onako, uzgred da stvari učiniš privlačnim i osećajnim. Etide Dostojevskog, mlad luk i šatobrijan za dve osobine od Rimskog-Korsakova. Fleke će ionako da vadi Bartok u slivu Vltave. Sa Leošem Janačekom, pomalo preskačući Smetanu.

„E, Renaldo, da li ti je jasno šta je to kultura? Koliko tu divnih i neočekivanih veza i prespajanja ima?“

Tu se negde kreće i tvoja priča – suviše predvidiva i opevana, a suviše draga da bi je odbacio. Glavna stvar je samopouzdanje. I voće. Voće je vrlo važno, ali to si znao. I taj drhtavi napor volje da kao ideš, da se pomeraš i pokrećeš od glave do pete.

„Kultura kažeš? Mmmm… nešto sam ogladneo.

Ma pazi, kažem ti – sapleti se u fatalizam, romantizam, kokainizam i to je to. Fali ti malo otvorenosti da bi bio pravi. Ustreli psa revolverom ili goluba vazdušnom puškom. Rvi se sa nekim jačim od sebe. Dozvoli da ti polomi neke koščice, a onda, baš tada, budi ravnodušan na to.

Ne! Budi zaista ravnodušan.

* * *

Prelom i dizajn knjige uradila je Sanja Polovina. Knjiga obiluje ilustracijama koje su neraskidivi deo knjige i koje je napravila Ana-Marija Cupin.

klara-i-leksikon-minimalnog-zivota-amcupin

Ana-Marija Cupin, Klara i leksikon minimalnog života, ilustracija, 2014.

* * *

O knjizi

„Kovač svoju priču nedvosmisleno smešta u kontekst savremene Srbije, s primereno kritičkim – što znači: bez opterećivanja teksta – stvarima kojima je mesto u publicistici – odnosom prema stvarnosti koja par njegovih junaka okružuje i koja, na kraju krajeva, i ne baš nebitno utiče na njihove egzistencijalne opcije, izbore, odluke. (…) ono zbog čega ovde insistiram na „oneobičavanju“ jeste sam Kovačev jezik, stil, način izlaganja priče, on nije nimalo konvencionalan, i tek kad je uslovno literaran, pošto meandrira na sve strane, izliva se izvan glavnog toka priče, ali taman kad pomisliš da je priča piscu negde nepovratno utekla – eto nje opet…“

Teofil Pančić, Elle

* * *

Izdavač je o knjizi napisao:

Ovaj neobični roman „Klara i leksikon minimalnog života“ na jedan čudan, dilanovski način govori o ljubavnoj priči Klare i Renalda. Od njihovog prvog, romantičnog i misterioznog susreta na ulici, pa do samog kraja, autor ove knjige će nam modernim i nesvakidašnjim pripovedanjem otvoriti vrata u intimni svet osećanja i misli jednog zaljubljenog para, koji možda živi među nama i jednako pokušava da emocijama u svom odnosu od sivila svakodnevice napravi svoj svet magije. Uz suptilne reference na pop-kulturu, muziku, filmove, književnost, fragmentarnom naracijom koja svoj vrhunac dostiže u leksikonu na kraju romana gde će Daniel Kovač pokazati maestralan psihološki uvid u karaktere koje je oživeo, ovo je roman koji nam priča na koliko načina ljubavi koje se bore sa razlikama i životnim problemima mogu biti, i uvek jesu – jedinstvene i neponovljive.

* * *

Knjigu možete da nabavite kod Kontrast Izdavaštva.

Advertisements
This entry was posted in Knjige. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s