Jesenji Orkestar – Ništa da ti dam, pesma i video spot

Foto: Nastasja Budjevac

Ništa da ti dam je treći video singl sa sedmog albuma Jesenjeg Orkestra koji nosi naziv Je l’ da da da? Da da da.

Pesmu su izveli Daniel Kovač (klavir i glas), Filip Đurović (bubnjevi), Ivan Čkonjević (dronovi). Pesma je snimana na više lokacija u Novom Sadu, Mirijevu i Pančevu. Miks je uradio Petar Stevanović u studiju Krokodil u Pančevu.

Numeru možete da shvatite kao patetičnu šansonu o tome kako ljubav strada pod čizmama života, ali i tako da objašnjava odnos građana prema nefunkcionalnoj državi. Kada država zanemari potrebe stanovnika oni više nemaju način da učestvuju u njenom životu nemaju više ništa da joj daju i odlučuju da je napuste.

Kuriozitet je da je Ništa da ti dam prva pesma Jesenjeg Orkestra na kojoj je primenjen efekat autotjun. Možete ga čuti na “bridge” delu pesme počevši od stiha “Sutra će biti bolje…”

Video spot je parodija na stare video spotove iz šezdesetih i sedamdesetih u kojima pevači sa mikrofonom pevaju direktno u kameru. Pevač se ponaša sasvim običajeno, osim što miluje parkirane automobile.

Video je ujedno i dokument o zagađenom vazduhu u Beogradu i Srbiji zbog grejanja na toksične energente. Dana kada je spot sniman Beograd je bio u svetskom vrhu zagađenih gradova, a na samom snimku vazduh se gotovo vidi.

Video spot je režirala i snimila filmska umetnica Nastasja Budjevac. Scenario i montažu uradio je Daniel Kovač. Video je snimljen u Beogradu, u novembru 2022. u ulici Doktora Dragoslava Popovića.

Jesenji Orkestar – Ništa da ti dam, režija Nastasja Budjevac
This entry was posted in Jesenji Orkestar. Bookmark the permalink.

Leave a comment