Heruvim iz Ciglane, slika

Daniel Kovač, Heruvim, 2023.
Tonska proba, pred koncert i izvođenje rada, Ciglana, 17-03-2023.

Heruvim je slika Daniela Kovača naslikana za vreme muzičkog nastupa u klubu Ciglana (klub ljubitelja teške industrije) koji se odigrao 17. marta 2023.

U periodu nastanka slike Kovač ima problema sa diskus hernijom koja mu je donela poteškoće prilikom sedenja. “Mogu da hodam i mogu da ležim, ali da sedim – ne”, izjavio je na više mesta. Jedna od retkih stvari koje je mogao da radi je da svira gitaru i peva stojećki. Prilikom jedne posete Ciglani pitao je Viktora Kiša koji vodi to mesto da li bi mogao neobavezno da nastupa tamo, kao terapija za bolove u kičmi. Kiš je odgovorio kako ne samo da može, nego će i da mu donese i štafelaj da slika dok svira! Kovač je ovo prihvatio kao zgodan izazov.

Slika je izvedena monohromatski. Naslikana je tako što je autor između pesama dodavao poteze četkicom na površinu. Slika je počela iz apstrakcije. Bez jasne ideje, potezima koji ispituju materijal i tehniku. Posle pokušaja da poveže linije sa temom pesama koje je svirao i pevao, stvorili su se neki od elemenata slike – zaobljene linije nalik krilima, deo crteža podseća na skelet.

Heruvim, autor sa dovršenim radom

Preokret u stvaranju rada nastao je za vreme izvođenja pesme Poseta. Pesma govori o Bogu koji nezadovoljan zbivanjima na zemlji dolazi u posetu. Naišavši na bogate i vođe, sve bez izuzetka iskvarene, traži da mu dovedu makar jednog pravednog. Pesma dalje postaje drama sa obrtom na kraju. Autor shvata da na slici ima obrise krila koja ga podsećaju na prikaz Herivuma iz Biblije. Nakon toga, autor dodaje oči kojim su prekrivena tela Heruvima i završava sliku dodajući oblake i zrake energije kojima je Heruvim okružen.

Rad pre svega postavlja moralno pitanje – kakvi smo to ljudi pred svevidećim očima? Šta krijemo od njih kada se ništa ne može sakriti? Slika je predstavlja upozorenje onima koji misle da mogu da se izvuku nakon podlačkog čina.

Rad je dovršen ispisivanjem HERUVIM u donjem desnom uglu i dodavanjem inicijala D. K. u levom donjem uglu slike.

Pošto je u svom likovnom delovanju pre svega poznat po grafikama crtanim u programskom alatu Paint, ova slika je redak slučaj kada Kovač slika unikatne radove.

Slika je nakon koncerta ostala u Ciglani, tamo gde je i nastala.

This entry was posted in Crteži, Jesenji Orkestar. Bookmark the permalink.

Leave a comment