Izložba grafika “Pesme u slikama” u Čumić Chilltonu

Pesme u slikama je izložba grafika Daniela Kovača otvorena u Čumić Chilltonu 22. aprila 2023.

Daniel Kovač već dve decenije koristi crtanje u kompjuterskom programu Paint kao glavno sredstvo za likovni izraz. Njegovi crteži koji kasnije postaju štampane grafike pokušavaju da odgovore na pitanje kako se može upotrebiti slika da izrazi odnos pojedinca prema društvu u koje je uronjen. Usput, i šta danas ima smisla staviti na sliku? Nisu to laka pitanja, ali Kovač rešenje nalazi u poeziji. On kaže: “Ako su moje pesme romani, onda su ovi crteži pesme. Otud, romani moraju biti poput skulptura.”

Daniel Kovač, izložba Pesme u slikama, Čumić Chillton

Na izložbi će biti predstavljen izbor njegovih do sada izvedenih grafika. Cilj je da se od Čumić Chilltona za vreme trajanja izložbe stvori polutajna dragocena tačka u gradu, privremeni siguran prostor izmenjenog svetla i raspoloženja.

Narcisa, Petak veče prekarne radnice, Woman-Man, Žena, Zrenjaninski put, Tri gracije, Australija, Park Invalidovna, Zvona izdišu kraj autoputa i mnoge druge izložene grafike publika će moći da vidi uživo u centru grada.

Daniel Kovač, izložba Pesme u slikama, Čumić Chillton

Radovi će biti opremljeni i lepo uramljeni. Kao i na prehodnim izložbama Daniela Kovača važiće pravilo da ako neko poželi neki od izloženih grafika, može odmah da ga skine sa zida, pazari po povoljnoj ceni na šanku i odmah nosi kući. “Ko prvi grafici, njegova je grafika”.

Naravno, širi izbor radova je uvek dostupan u galeriji Remont, nedaleko od Čumić Chilltona, na adresi Maršala Birjuzova 7.

Sve do sad izvedene Kovačeve grafike možete da pogledate na internet sajtu: https://danielkovacgraphics.wordpress.com/ 

Mia i Daniel Kovač na postavljanju izložbe Pesme u slikama u Čumić Chilltonu

O izložbi je umetnica Jovana Braletić za serijal “O sebi” na njenom Vimeo kanalu snimila prilog u kome se govori o radovima, tehnici kojom su izvedeni, kao i položaju likovnih umetnika u društvu. Video je iza linka:

https://vimeo.com/902398959

Izložbu je ispratio i portal City Magazine prigodnim člankom: https://citymagazine.danas.rs/popkultura/art/otvorena-izlozba-grafika-daniela-kovaca-pesme-u-slici/

This entry was posted in Crteži. Bookmark the permalink.

Leave a comment